Kar Leoparı

Post Type
Kar Leoparı Fiziksel Özellikleri

Kuyruğuyla efsaneleşmiş olan kar leoparı, ortalama değerlerle 30 ve 60 kilo civarında ağırlığa sahiptir ve kuyruğu dahil 1.5 metre uzunluğa ulaşabilir. Orta Asya’nın dağlarında yaşayan kar parsının patileri, yaşadığı bölgenin karlı yapısına ayak uydurmuş doğal kar ayakkabılarıdır. Bu geniş patiler karda batmasını engellerken, avına karşı hız ve çeviklik için oldukça avantaj sağlar.

 

Büyük ve güçlü bacakları, 15 metreye kadar sıçrayabilmelerini sağlar. Büyük ve heybetli kuyruklarını dağ havasından korunmak ve dengelerini sağlamak adına mükemmel kullanırlar.

Kar Leoparı Beslenme Alışkanlığı

Kar parsı;  türkçeye “mavi koyun” olarak çevrilen “bharal” ve  dağ keçileri ile beslenir. Bu menü, güçlü avcılar için kolay gözükse de dağ sıçanları, küçük fareler, dağ tavşanları ve kar tavuğu da cezbedici seçeneklerdir.

 

Ulusal bir parkta gözetim altında olan bir hint kar leoparı için yapılan takipler sonucu sunulan raporda, bir yıl içerisinde 5 mavi koyun, 9 dağ tavşanı, 25 dağ sıçanı, 5 evcil keçi, 1 evcil koyun ve 15 kar tavuğu tükettiği yer alır. Bu listeden anlayabiliyoruz ki kar parsları zaman zaman evcil hayvanların da tadına bakmaktadır. Çobanlar tarafından öldürülmelerindeki en büyük neden de budur.

Kar Leoparı Üreme

Çiftleşmeler genellikle kış ayı sonlarında ve 2,3 kez gerçekleşir. Yavrular 90-100 gün içerisinde dünyaya gelir ve 1,5-2 yıl içerisinde annelerinden ayrılarak bağımsız bir birey haline gelirler.

Kar Leoparı Popülasyonu

Kar leoparları, Orta Asya bölgesinin dağlık kesimlerinde yaşarlar.

 

Afganistan, Butan, Çin, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Nepal, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan bölgelerinde toplamda 6000 kadar nüfusa sahiptirler.

Kar Leoparı Ses Kaydı

 

Kar Leoparı Fotoğrafları
  • Hız

    Rating
  • Güç

    Rating
  • Avlanma

    Rating
  • Adaptasyon

    Rating
4
Rating Puan

(orantı bazlı değildir)

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*