Hayvanlar Ansiklopedisi

Dağ Aslanı

Dağ Aslanı Başlık - Vahşi Doğa

Amerikalılar bu mükemmel avcıyı; “Puma”, “Panter” ve “Yaban Kedisi” gibi farklı adlarla  anarlar. İsimlerindeki çeşitlilik ile doğru orantılı olarak geniş bir yelpazeye yayılmışlardır.

Etçil grubuna dahil büyük kedigiller ailesinin üyesi bir memelidir.

Dağ Aslanı Fiziksel Özellikleri

Kuyruğu hariç ortalama uzunluğu 1 yahut 1.5 metre kadardır. Kuyruğu ise; 85 cm kadar uzunluğa erişebilir. Ağırlıkları 62 kg ortalamasındadır.

Kafası genellikle vücuduna oranla küçüktür. Yüzü ise kısa ve yuvarlak bir hattadır. Kuyruğu uzun, bol tüylü ve silindir şeklindedir. Dağ aslanlarının kürkleri bir hayli değişiktir. İki ana renk üzerinde toplanır; kırmızı ve gri. Burunlarının kenarları siyahtır. Ucu hariç kuyrukları kürkleri ile aynı renktedir. Kuyruk uçları ya siyah ya da koyu kahverengi olmaktadır. Gençlerin kuyruk uçlarında ufak farklar olabilir.

Dişilerde 8 meme bulunur.

Dağ Aslanı Üreme

Çiftleşme mevsimleri Kasım ve Haziran arasındadır. Dişiler yavrularını yalnız doğurur ve bir kerede 6 yavruya kadar doğum gerçekleşebilir. Hamilelik süresi 3 aydır.

Dağ Aslanı Popülasyonu

Eskiden Amerika’nın bir çok bölgesinde rahatça gezen dağ aslanlarının zamanla avcıların gözünde değerleri arttı ve hayvanlarını kaybeden çiftlik sahipleri için tehdit unsuru olarak görüldü. Akabinde; 20. yüzyıl başlarında Amerika’nın orta doğusu ve doğu bölgelerinden dağ aslanları kovuldu. Bazı biyolojistler, kovulmamaları taktirde büyük kedilerin bu bölgeye tümüyle adapte olup kolonileşmeye başlayacaklarını ön gördüler.

“Nesli tükenmekte olan hayvan” statüsünde bulunmaktadırlar.

Florida’dan Kanada’nın ormanlarına kadar popülasyonları vardır.

Dağ Aslanı Beslenme Alışkanlığı

Dağ aslanı çoğunlukla geyik avlasa da ufak hayvanlar da onun av listesinde yer alır. Kır kurdu, kirpi, vahşi hindi, koyun ve rakun bunlara örnektir. Bunların dışında kuş ve balık avladıkları da bilinmektedir.

Daha çok geceleri karanlıkta ve yalnız avlanmayı tercih ederler.

Dağ Aslanı Ses Kaydı

Dağ Aslanı Belgeseli

Marmot

Marmot-

Marmot, dağlık arazide yaşayan tarla sincabından irice bir kemirgen türüdür. Yerin altına kazdıkları yuvalarda yaşarlar ve kışı burada uyuyarak geçirirler. Çoğu marmot sosyal bir hayata sahiptir. Alarm durumunda ya da türüyle iletişim halindeyken oldukça yüksek sesler çıkartır.

İnsanoğlu, ilk çağlardan bu yana marmotların varlığından haberdardır.

Marmot Popülasyonu

Avrupa üzerindeki popülasyonu; Alpler, Bozkırlar, Karpat Dağları ve Tatras Dağları gibi geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Asya’da ise kuzeybatının çoğu bölgesine yayılmışlardır.  Kuzey Amerika’da Rocky Dağları’nda, Kara Tepeler’de, Cascades Bölgesi’nde ve Sierra Nevada‘da sıkça marmota rastlanır. Bunların dışında Hindistan ve Pakistan bölgelerinde de rastlamak mümkündür. Marmot popülasyonu dünyanın farklı bölgelerine yayılmış durumdadır.

Marmotların Beslenme Alışkanlıkları

Marmotlar çoğu zaman yeşilliği seçerken; çimene, kabuksuz meyvelere, yosunlara ve çiçeklere hayır demezler.

Alaska’da, 2010’dan beridir, Şubat ayının 2. günü “Marmot Günü” olarak kutlanır. Geleneğin başlangıç noktası olan ve marmotun akrabası olan Groundhog‘un bölgedeki popülasyonunun azalmasından dolayı, “Groundhog Günü” kutlamaları artık “Marmot Günü” adı altında yapılmaktadır.

 

Komodo Ejderi

Komodo Ejderi

Komodo Ejderi, milyonlarca yıldır Endonezya’da bulunan Lesser Sunda Adaları‘nın zorlu şartlarına mükemmel ayak uydurmuşlardır. Zira 100 yıl önceye kadar insanoğlu komodo ejderi varlığından bihaberdi.

Komodo Ejderi Fiziksel Özellikleri

3 metreyi bulan boyları ve 136 kilogramı bulan ağırlıklarıyla yeryüzünün en ağır sürüngenidir. Uzun, yassı bir yüzleri, yuvarlak burunları, pullu gövdesi, eğri bacakları, büyük ve kaslı kuyrukları vardır.

Komodo Ejderi Beslenme Alışkanlıkları

Neredeyse her şeyi yiyebilirler. Çürümüş et, geyik, domuz, küçük komodo ejderleri, beyaz bufalo ve insan. Avlanırken kamufle olmuş bir şekilde sabırla bekleyebilirler. Avı onu fark etmemiş bir şekilde gezinirken, o güçlü ayakları vasıtasıyla bir anda sıçrayarak keskin tırnak ve dişlerini avına saplar.  Pek az av, komodo ejderini görebildikten sonra hayatta kalabilir, o da şanslı günündeyse.

Salyasında 50’nin üzerinde bakteri bulunur. Kana karışmasından 24 saat sonra muhtemelen ölüm gerçekleşir.

Komodo Ejderi bir kerede kendi ağırlığının %80’i kadar besin tüketebilir.

Komodo Ejderi Popülasyonu

Dünya üzerinde 3000 – 5000 civarında komodo ejderi yaşar.

Kar Leoparı

Kar Leoparı
Kar Leoparı Fiziksel Özellikleri

Kuyruğuyla efsaneleşmiş olan kar leoparı, ortalama değerlerle 30 ve 60 kilo civarında ağırlığa sahiptir ve kuyruğu dahil 1.5 metre uzunluğa ulaşabilir. Orta Asya’nın dağlarında yaşayan kar parsının patileri, yaşadığı bölgenin karlı yapısına ayak uydurmuş doğal kar ayakkabılarıdır. Bu geniş patiler karda batmasını engellerken, avına karşı hız ve çeviklik için oldukça avantaj sağlar.

 

Büyük ve güçlü bacakları, 15 metreye kadar sıçrayabilmelerini sağlar. Büyük ve heybetli kuyruklarını dağ havasından korunmak ve dengelerini sağlamak adına mükemmel kullanırlar.

Kar Leoparı Beslenme Alışkanlığı

Kar parsı;  türkçeye “mavi koyun” olarak çevrilen “bharal” ve  dağ keçileri ile beslenir. Bu menü, güçlü avcılar için kolay gözükse de dağ sıçanları, küçük fareler, dağ tavşanları ve kar tavuğu da cezbedici seçeneklerdir.

 

Ulusal bir parkta gözetim altında olan bir hint kar leoparı için yapılan takipler sonucu sunulan raporda, bir yıl içerisinde 5 mavi koyun, 9 dağ tavşanı, 25 dağ sıçanı, 5 evcil keçi, 1 evcil koyun ve 15 kar tavuğu tükettiği yer alır. Bu listeden anlayabiliyoruz ki kar parsları zaman zaman evcil hayvanların da tadına bakmaktadır. Çobanlar tarafından öldürülmelerindeki en büyük neden de budur.

Kar Leoparı Üreme

Çiftleşmeler genellikle kış ayı sonlarında ve 2,3 kez gerçekleşir. Yavrular 90-100 gün içerisinde dünyaya gelir ve 1,5-2 yıl içerisinde annelerinden ayrılarak bağımsız bir birey haline gelirler.

Kar Leoparı Popülasyonu

Kar leoparları, Orta Asya bölgesinin dağlık kesimlerinde yaşarlar.

 

Afganistan, Butan, Çin, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Nepal, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan bölgelerinde toplamda 6000 kadar nüfusa sahiptirler.

Kar Leoparı Ses Kaydı

 

Kar Leoparı Fotoğrafları